عملگرهای مقایسه پایتون


در درس قبلی یاد گرفتید که چطور مقادیر  مختلف را به متغیرها اختصاص بدهید. در این درس با عملگرهای مقایسه پایتون آشنا می شوید. در نگاه اول این عملگرهای کمی به عملگرهای تخصیص شباهت دارند و همچنین این را میدانید که شبیه بعضی از عملگرهای ریاضی نیز هستند. اما جالب است بدانید که کاربرد این عملگرها با معادل آنها اگر در ریاضی وجود داشته باشند بعضا یکی و یا متفاوت هستند و همچنین ممکن است در زبان برنامه های نویسی دیگر نیز به همین شکل باشد.

همانطور که از نام این عملگرها پیداست، از عملگرهای مقایسه پایتون برای مقایسه دو مقدار، یا متغیر و یا انواع داده دیگر استفاده میشود. حالا برای اینکه درک بهتری نسبت به عملگرهای مقایسه داشته باشید، هر کدام را به صورت جداگانه شرح داده و مثال هایی را ارائه کرده ایم.

عملگر مقایسه پایتون ==

این عملگر مقایسه در پیاتون، معادل = یا مساوی در ریاضی است. یعنی اینکه از این عملگر برای بررسی کردن اینکه آیا دو مقدار مساوی هستند یا خیر، استفاده میشود. وقتی این عملگر بین دو مقدار قرار می دهید، به این معنی است که از کامپیوتر سوال می‌کنید، آیا مقدار 7 و 3 برابر است؟ و در ادامه هم پاسخی در قالب درست یا غلط (True  و False) دریافت خواهید کرد.

برای شروع کافی است که کد زیر را تایپ کنید:

x=5
y=10
print(x==y)

در قطعه کدی که در بالا مشاهده میکنید، در خط اول یک متغیر با نام x تعریف شده و با عملگر تخصیص مقدار 5 را درون آن به اصطلاح ریخته ایم. در خط دوم هم به همین شکل این کار را برای متغیر y انجام داده ایم. این نکته را به یاد داشته باشید که در زبان برنامه نویسی پایتون، نوع متغیر بعد از تخصیص مقدار آن به صورت خودکار توسط مفسر پایتون تشخیص داده می‌شود:

در خط آخر هم از دستور پرینت برای نمایش چیزی استفاده کرده‌ایم. ما در داخل دستور print سوال کرده ایم که آیا مقدار متغیر x  و y مساوی هستند؟ بعد از اجرای برنامه یا قطعه کدی که نوشته شده، دستور print پاسخی را که حاوی True یا False خواهد بود را نمایش خواهد داد. در این قطعه کد، حاصل False به معنای غلط است، چرا که مقدار این دو متغیر، مساوی نیست. وقتی مفهوم و نحوه کارکرد این عملگر را درک کنید، براحتی باقی عملگرهای مقایسه را هم درک خواهید کرد.

 

عملگر =!

نام این عملگر مقایسه در پایتون، نا‌مساوی است. زمانی که از این عملگر استفاده می‌کنید، درحال پرسیدن این سوال هستید: آیا مقدار این دو متغیر، نامساوی است؟ و یا مقدار این دو متغیر مساوی نیست؟ دقیقا عکس عملگر قبلی عمل می‌کند. برای درک بهتر، به مثال زیر توجه کنید و بعد خودتان آن را امتحان کنید:

number1 = 12
number2 = 12
print (number1 != number2)

در این قطعه کد هم مانند قطعه کد قبلی، دو متغیر با نام های number1 و number2 تعریف کردیم که هر دو مقدار 12 را در خود ذخیره کرده‌اند. در خط پایانی هم داخل دستور print عملگر مقایسه =! را برای بررسی نامساوی بودن این دو متغیر، قرار دادیم. یعنی اینکه پرسیدیم آیا مقدار این دو متغیر مساوی نیست؟ 

همانطور که مشاهده می‌کنید، هر دو متغیر مقدار مساوی دارند. بنابراین دستور print با توجه به سوالی که ما پرسیدیم، عبارت False (به معنای غلط) را نمایش خواهد داد. با دیدن این عبارت متوجه شدید که اگر مقدار متغیر مساوی نبود، عبارت True  در خروجی برنامه نمایش داده می‌شد.

بهتر است حین مطالعه این درس، خودتان بر روی سیستم یا کامپیوتر‌تان، هم تمرین کنید و حالت های مختلف را یا مقادیر مختلف را برای متغیر‌ها در نظر بگیرید و آنها را تست کنید.

 

عملگر <

این عملگر مانند معادل ریاضی آن، به معنای بزرگ‌تر است. از این عملگر زمانی استفاده کنید که قصد دارید بفهمید مقدار کدام متغیر، بزرگتر است. سوالی که با این عملگر پرسیده می‌شود، این است: آیا مقدار متغیر x بزرگتر از y است؟ اگر بزرگتر باشد نتیجه True و در غیر اینصورت نتیجه False خواهد بود.

عملگر >

این عملگر مقایسه پایتون، دقیقا معنای عکس عملگر قبلی را دارد. از این عملگر برای بررسی کوچکتر بودن یک متغیر نسبت به متغیر دوم، استفاده می‌شود

عملگر =<

این همان بزرگتر مساوی خودمان در ریاضی است. در اینجا این سوال را میپرسیم که آیا متغیر x مساوی یا بزرگتر از متغیر y است؟ در اینجا دو شرط بزرگتر یا مساوی بودن بررسی می‌شود. وقتی بین شرط‌ها کلمه "یا" قرار داشته باشد، اگر یکی از شرط‌ها درست باشد، خروجی True یا درست خواهد بود.

عملگر =>

همانطور که می‌دانید این عملگر هم مانند عملگر قبلی کار می‌کند، با این تفاوت که دو شرط کوچکتر یا مساوی بودن بررسی می‌شود.